miércoles, 9 de marzo de 2011

MAL D´ESQUENA??





L’EXERCICI FÍSIC I LA FISIOTERÀPIA, EL MILLOR TRACTAMENT DE BASE I PREVENTIU PEL MAL D’ESQUENA




L’EXERCICI FÍSIC I LA FISIOTERÀPIA, EL MILLOR TRACTAMENT DE BASE I PREVENTIU PEL MAL D’ESQUENA


CENTRE D´ ESTÉTICA MARIBEL MORATO
Rambla Aragó 33. Lleida
Tlf:  973269962


ISABEL ESTÉVEZ GUISANTES
Lcda. en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte
Fisioterapeuta
estevezguisantes@hotmail.com




Alguna vegada durant l’últim mes segur que hem escoltat de persones properes al nostre entorn frases com a: “Tinc lumbago”, “M’he quedat enganxat”, “Quin mal de ronyons” o “No puc girar el coll”. Son termes col·loquials amb què ens referim al que en l’àmbit mèdic es denomina lumbàlgia, dorsàlgia o cervicàlgia.
Es considera que un 80% de la població tindran alguna vegada en la seva vida dolor d’esquena, es tracta per tant, d’un trastorn molt freqüent en la societat actual i amb aparició en edats cada vegada més primerenques.
Els canvis en els hàbits de vida en els últims anys han provocat que aquesta malaltia s’accentuï. La inactivitat física, l’excés de  pes, les postures mantingudes durant temps prolongats (conduir, ser davant de l’ordinador durant hores, estar dempeus davant un taulell), gests repetits amb els braços (netejar vidres, escriure en ordinador, cuinar) i aixecar pesos de forma inadequada són les seves causes més freqüents. Aquest dolor, en ocasions altament incapacitant, pot ser d’origen orgànic com són les patologies reumatològiques (fibromiàlgia, artritis), viscerals o neoplàsiques; o poden tenir un origen  mecànic com son les desviacions de la columna (escoliosi, hipercifosi, hiperlordosi), les patologies discals (hèrnia, protussió), les patologies osteoarticulars (fractures, esquinços) i musculars (contractures musculars).
   Tampoc no podem oblidar els freqüents dolors d’esquena associats a aspectes psicològics després de períodes d’estrès o episodis d’ansietat o depressió.
   Si a més a totes aquestes causes, afegim el factor edat, el problema s’intensifica.
    Una valoració d’entrada completa i metòdica d’un professional és fonamental per un bon diagnòstic i tractament a posteriori.

Els símptomes inicials solen ser molèsties generalitzades a l’esquena o focalitzats en llocs concrets, sent els més freqüents la zona lumbar (“lumbago”) i la cervical (“dolor de coll”). Altres símptomes dels que pot acompanyar-se són formigueigs i  falta de força en les extremitats, vertígens, maldecap, falta de mobilitat al coll, tronc i extremitats. 
 El tractament del dolor d’esquena ha de ser abordat de forma global tenint en compte entre altres aspectes el context de l’individu: antecedents, edat, vida laboral, hàbits esportius, intervencions quirúrgiques, parts, aixecar pesos de forma continuada...
   El tractament pot ser. quirúrgic (en els casos més greus), farmacològic (el que més a l'abast tenim i amb resultats puntuals i escassos majoritàriament) o a través de fisioteràpia, reeducació de la postura i exercici físic (el més efectiu sense cap dubte a mitjà i llarg termini).
   Com a exemple, investigacions recents demostren que l’antic remei de repòs i tombar-se al llit, no resulta eficaç en el tractament del dolor d’esquena, i que ben al contrari, el moviment sí que és una solució per aquest problema.
   El múscul es el motor del moviment humà, per la qual cosa qualsevol alteració del mateix provoca desequilibris a la columna vertebral i conseqüentment el dolor d’esquena.  Per tant, quina millor forma que aplicar un treball fisiològic a la musculatura per evitar aquestes possibles descompensacions i retornar l’harmonia inicial al cos.
   L’exercici físic i la fisioteràpia haurien de ser els pilars fonamentals en l’abordatge d’aquesta freqüent patologia. Un pla d’exercici individualitzat que inclogui consciència corporal, estiraments, exercicis posturals, tonificació i propiocepció milloraran notablement la qualitat de vida en individus amb dolors crònics.
Si ens imaginem un edifici, sabem que necessita uns fonaments bons i forts per mantenir-se dempeus; qualsevol dèficit en la seva estructura inicial pot provocar el seu ensorrament. Igualment succeeix amb el cos humà, és necessari crear uns bons fonaments, és a dir,una esquena forta per que l’estructura no trontolli ni aparegui el dolor.
   Si tens problemes d’esquena, no ho dubtis,realitza un exercici físic supervisat per un professional; els teus dolors i molèsties disminuiran en la mesura que la teva qualitat de vida millorarà notablement.


“L’exercici físic i la fisioteràpia haurien de ser els pilars fonamentals en l’abordatje del dolor d’esquena”


Una valoració inicial completa i metòdica per part d’un professional és fonamental per un bon diagnòstic i tractament

No hay comentarios:

Publicar un comentario

NOS INTERESA TU OPINION, PUBLICALA